Beleidsplan

Beleidsplan

Onze vrijwilligersorganisatie wil een bijdrage leveren aan de armoedebestrijding. Dit wordt gedaan door het wekelijks uitdelen van voedselpakketten aan mensen die tijdelijk een ondersteuning nodig hebben. Tegelijk proberen we verspilling van voedsel tegen te gaan.
Het beleid is erop gericht alleen eerste levensbehoefte op te nemen, zodat de cliënten de basis voor (gezonde) voeding ontvangen.
Het aantal voedselpakketten ligt tussen 25 en 35. Door de economische crisis is er een stijging van het aantal cliënten.
De Stichting Voedselbank Lisse volgt in haar uitvoering de richtlijnen van de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken, waarvan zij lid is.

Vrijwilligers

Lisse heeft een groep van 9 enthousiaste vrijwilligers. De vrijwilligers vormen de motor, waar de voedselbank op draait. De gezamenlijke inzet en de verbondenheid met elkaar en met de voedselbank zorgen ervoor, dat de cliënten hun voedselpakket wekelijks kunnen afhalen.

Werving van voedsel

Het voedsel dat in de pakketten komt, wordt verkregen door inzamelingen. Verder krijgen we wekelijks vanuit distributiecentrum Haaglanden verse en houdbare producten aangeleverd. Ook werken we samen met andere voedselbanken in de regio.
Iedere donderdag krijgen we vanuit de plaatselijke winkels producten voor onze cliënten. Producten, die weinig aangeboden worden zoals kaas, eieren, boter en vlees worden aangekocht ter aanvulling.

Voedselveiligheid

Vanuit de overkoepelende Vereniging van Nederlandse voedselbanken worden steeds meer eisen gesteld aan de kwaliteit van producten die wij in de pakketten mee geven. Er wordt door onze organisatie goed gelet op aangeleverde goederen, zodat deze de gezondheid van de cliënten niet in gevaar brengen. Oorsprong en houdbaarheidsdatum moeten duidelijk zijn. Elk jaar wordt de uitvoering van de voedselveiligheid gecontroleerd door de Houwers groep. Ook dit jaar hebben we het groencertificaat gekregen.

Uitgifte

Elke donderdag tussen 13.30 en 14.30 uur vindt de voedseluitgifte plaats. Voedselbank Lisse mag hiervoor gebruik maken van het Paus Franciscushuis, Heereweg 271.
Het beleid is erop geënt, dat een aanvraag via hulpverleners verloopt. Rechtstreeks kan men in principe geen aanvraag doen. Hulpverleners hebben immers de taak hun cliënten minder afhankelijk te maken van hulp, zodat zij op eigen kracht verder kunnen in de maatschappij. Door tijdelijke hulp (in principe niet langer dan drie jaar) draagt de voedselbank daaraan bij.
Het bestuur ziet er dan ook op toe, door regelmatige toetsing, of de ondersteuning nog noodzakelijk is.

Huisvesting

Op donderdag kunnen wij gebruik maken van het Paus Franciscushuis, Heereweg 271. Deze locatie wordt gebruikt als uitgiftepunt.
Als opslagruimte is “de Klister” in de Gereformeerde kerk Heereweg 105 in gebruik.
Het Paus Franciscushuis is om niet ter beschikking gesteld. Voor “de Klister” wordt een vergoeding betaald

Donateurs

Voedselbank Lisse ontvangt regelmatig bedragen van organisaties, kerken en particulieren ter ondersteuning van haar uit te voeren taak. Het beleid is erop gericht dit geld zo nuttig mogelijk te besteden en in te zetten voor de cliënten. De verantwoording hiervan vindt u in het jaarverslag. Per 1 januari 2017 is de ANBI-status toegekend.

Wellicht ook interessant voor jou